Warm water voor de mengtank – Vleeskalverenbedrijf Adriaans, Someren

Vleeskalverenbedrijf Adriaans is gevestigd in Someren, in het zuidoosten van Noord-Brabant. Eigenaar Erik Adriaans wilde in 2017 uitbreiden van 1.100 naar 2.000 kalveren. Voor zijn nieuwe stal zocht hij een goede warmwateroplossing voor de bereiding van kalverenmelk en voor eventuele stalverwarming.

Uitdaging
De bestaande opslagtank van Adriaans heeft een capaciteit van ongeveer 4.000 liter. Een aantal maal per dag wordt dit water op 65-67  ͦC gebracht om de melk voor de kalveren optimaal te kunnen bereiden.

In de oude situatie duurde het lang om het water op de juiste temperatuur te brengen – daar wilde de ondernemer vanaf. Bovendien was het voor Adriaans belangrijk dat de installatie kostenefficiënt en betrouwbaar werkte en dat hij er als ondernemer zelf zo min mogelijk omkijken naar had. Door de huidige capaciteit is de aanschaf van een tweede tank overbodig geworden.

Oplossing
Bergen Smart Energy installeerde een pelletkachel van 500 kw met een externe plaatwisselaar. De installatie kan het water met behulp van deze plaatwisselaar in relatief korte tijd verwarmen zodat heet water direct in de mengtank komt.

Ook de bestaande schuur
Tijdens het proces werd Adriaans zo enthousiast over deze oplossing dat hij ook in de oude stal met dit systeem wilde werken. De bestaande ketelruimte bleek echter te klein. Bergen Smart Energy hielp de ondernemer voldoen aan de geldende (brand)voorschriften. Inmiddels draaien bij vleeskalverenbedrijf Adriaans in twee schuren tot volle tevredenheid op één pelletkachels die efficiënt bijdragen aan het opgroeien van de kalveren. En de ondernemer wordt ontzorgd – Bergen Smart Energy draagt zorg voor het jaarlijks onderhoud – alleen de asresten moeten af en toe door de ondernemer zelf worden opgeruimd. Overigens is de ketel middels een internet aansluiten op afstand te monitoren en te beheren.