Verwarming zwembad- en sanitairgebouwen – Vakantiepark Ackersate, Voorthuizen

Vijfsterren-vakantiepark Ackersate ligt dicht bij het dorpje Voorthuizen, midden op de Veluwe. Een kindvriendelijk park van 20 hectare met zwembad, sportvelden, trampolinepark, winkel en diverse horeca. Directeur Eric Van Ommen liet ruim tien geleden door Bergen Smart Energy al verwarmingsinstallaties voor het binnenzwembad en het sanitairgebouw installeren. Om tegemoet te komen aan de groeiende en veranderende vraag van de klanten besloot Van Ommen in 2017 uit te breiden met een buitenzwembad, een nieuw sanitairgebouw en kleine units voor privé-sanitair. Hij nam opnieuw contact op met Bergen.

Uitdaging
De warmtevraag voor het binnen- en buitenzwembad van Ackersate was te groot voor de bestaande installatie. Ook het nieuwe sanitairgebouw zou niet meer genoeg hebben aan de drie Ponoz-ketels die Bergen in het vorige gebouw had geïnstalleerd. De nieuwe units voor privé-sanitair voor de kampeergasten met comfort XL+-plaatsen hadden elk een eigen kleine warmwatervoorziening nodig.

Oplossing
Voor de sanitair-units bleken gasgestookte Rinnai-ketels ideaal: kleine ketels die snel en efficiënt warm water voor douche leveren. Voor de zwembaden en het sanitairgebouw bracht Bergen Smart Energy verschillende mogelijkheden in kaart. Uiteindelijk viel de keuze op een pelletkachel van 150 kW die zowel de zwembaden als het sanitairgebouw van warmte voorziet. Deze installatie laat zich desgewenst gemakkelijk opschalen en uitbreiden, en maakt gebruik van de bestaande buizen van het binnenzwembad.

Resultaat
In de lente van 2018 konden de gasten van Ackersate voor het eerst een duik nemen in het buitenzwembad. Onder de douche in het nieuwe sanitairgebouw en in de privé-units ervaarden ze het comfort van prima warmwatervoorzieningen aan den lijve. De waardering van gasten blijkt steevast uit enquêtes en uit het feit dat de ANWB het vakantiepark al vijf jaar op rij uitriep tot Best Camping.