Aspergeverwarming – Van Gerven, Oirschot

Van Gerven Asperges teelt asperges op 32 ha in Oirschot (N-Br). Het bedrijf, opgericht in 1955, telt acht aspergevelden en wordt geleid door Jan van Gerven en zijn zoon Willem. Een van hun wensen: vroeger in het seizoen oogsten, zodat de asperges gegarandeerd vóór Pasen in de winkel liggen. Werken met voorverwarmde bedden. In 2018 nam Van Gerven contact op met Bergen bv.

Uitdaging
De opgave: realiseer een kwalitatief goede, bedrijfszekere en kostenefficiënte warmteoplossing voor een aspergeveld van 1 ha. Zorg dat de in totaal 11 km verwarmingsbuis in het veld gelijkmatig wordt voorzien van warm water, voor een optimaal groeiproces. En houd daarbij ook rekening met de langere termijn: het onderhoud en de verplaatsbaarheid van het systeem.

Oplossing
Een biomassaketel van 500 kW, in combinatie met een krachtige transportpomp en het Tichelman-systeem voor de waterverdeling. Deze oplossing zorgt ervoor dat de druk in elke groep gelijk is en het hele aspergeveld op elke plek gelijkmatig warmte krijgt, ook bij winterse buitentemperaturen.

Voor de leidingen tussen de kachel en de slangen in de bedden werd gekozen voor polyethyleen. Polyethyleen buizen zijn duurder dan pvc-buizen, maar ook vele malen sterker. Belangrijkste voordeel: de buizen kunnen na een aantal jaren zonder problemen naar een ander veld verhuizen.
Door gebruik te maken van ISDE-subsidie leidde deze warmteoplossing van Bergen bv tot een relatief korte terugverdientijd voor Van Gerven.

Werkzaamheden
Bergen bv assembleerde de verschillende onderdelen in de eigen werkplaats in Renswoude. Ook werd een prefab ketelhuis van 3,5 x 6 meter geconstrueerd. Begin februari ging het geheel op transport naar Oirschot, waar ketelhuis, biomassaketel en de buizen ter plekke in een week tijds werden gemonteerd.

Resultaat
Van Gerven nam de installatie meteen na de montage in gebruik. Vijf weken later konden de asperges worden gestoken. Op tijd voor Pasen.